miercuri, 14 septembrie 2022

Alexandru Voloc

    

Alexandru Voloc

 Născut la 27 noiembrie 1953 în satul Năvîrneț, raionul Fălești, Republica Moldova.  În 1971 a absolvit cu eminență șoala medie din satul natal, fiind admis în același an la Facultatea de   pediatrie a Institutului de stat de medicină din orașul Chișinău pe care a absolvit-o în 1977.

    În perioada1977 – 1978 a trecut internatura pe pediatria generală. Între anii 1983 – 1985 – a trecut secundariatul clinic special cu însușirea aprofundată a pediatriei, limbii și farmacopeei franceze precum și a medicinii tropicale de pe lîngă Institutul de perfecționare a medicilor din orașul Kiev, Ucraina. În perioada 1995 – 1996 a efectuat studii la distanță la Centrul internațional al copilului (CIE) din Paris, Franța. Între 1996 – 1997 – bursier al „Asociației Amicilor din Paris”, studiind  la Centrul internațional al familiei și copilului  „Soluționarea problemelor materne și infantile de sănătate publică”. În 2001 – bursier al Guvernului Statelor Unite ale Americii: „Gestionarea spitalelor”;

    În 1989 – susține teza de doctor în științe medicale. În 2016 susține cu succes teza de doctor habilitat în științe medicale. Începînd cu anul 1996, a activat la catedra de perfecționare a medicilor pediatri a Facultății de perfecționare a medicilor a Universității de stat de medicină și farmacie „ Nicolae Testemițanu”, mai întîi ca asistent universitar, apoi în calitate de conferențiar universitar;

    A editat 3 monografii, un tratat în pediatrie, o broșură pe mucoviscidoză destinată medicilor, două ghiduri, o elaborarea metodică și aproape 100 de publicații în  „Curierul medical”,”Frontiers Tropical Diseases „ ,  „Остеопороз”, „Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”, „Osteoporosis International”, „Journal of Bone and Mineral Researche”, „Steroid Biochemestry and Molecular Biology”, „Biologie Aujourd’hui ”, „Buletinul de Perinatologie”, Curierul Medica”, „European Journal of Endocrinology”, „Revista Romînă de Parazitologie”, „Materialele congresului V al igieniștilor, epidemiologilor și microbiologilor din Republica Moldova”, „Materialele Congreselor I, II, III ale obstetricienilor-ginecologilor și pediatrilor din Republica Moldova”, „Congresul Național de Pediatrie și Obstetrică –ginecologie din București ” ș.a. Pe parcursul a mai mult de 10 ani a colaborat cu savantii din Franta si Comitetul international al metabolismului fosfo-calcic si al vitaminei D. Teza sa de doctor habilitat in stiinte medicale, este o teza fundamentala rezultatele careia sunt inalt apreciate in tara si peste hotarele tarii, facindu-se referinta la ele specialisti de referinta mondiala din domeniu cum ar fi M. Holick (persoana numarul unu de pe glob in studierea metabolismului fosfo-calcic si al vitaminei D), Garabedian Michele, etc.

    Realizări personale: Elaborarea și implementarea în comun cu savanții din Franța a proiectului de luptă contra maladiilor iod deficitare în Republica Moldova, precedat de un studiu amplu la nivel național vis-à-vis de răspîndirea gușei endemice și a hipotiroidismulului la copii; Elaborarea conceptului, coordonarea în calitate de președinte al echimei ministeriale de lucru și implementarea primelor standarde clinice de diagnostic și tratament la nivel de țară; Crearea conceptului, elaborarea și implementarea Programului național de alimentație a copiilor din toată țara care a stat la baza obținerii unui grant de 2 mln de euro din partea Comunității Europene; Elaborarea, promovarea și traducerea în viață a proiectului privitor la ameliorarea asistenței medicale și ale condițiilor de întreținere a fetelor cu handicap mental și fizic din Școala internat din orașul Hîncești; Lupta contra epidemiei Chikungunya, Ebola, Dengue I, II și III din Africa Ecuatorială,  decernîndu-ise diplome de onoare și medalia de bronz;  A elaborat și tradus în viață pe parcursul a mai multor ani în calitate de pediatru principal titular al MS RM al programului de scădere a mortalității infantile; A fost membrul Comitetului național de adopție de pe lîngă Guvernul Republicii Moldova; A fost vice-președinte al Societății pediatrilor din Republica Moldova și președintele Comitetului de supraveghere a paraliziilor flasce acute, propus și implementat sub supravegherea Biroului regional european al OMS; A îndeplinit de nenumărate ori funcția de președinte/secretar al comisiilor de evaluare și acreditare a instiutuțiilor medicale din republică; A colaborat mulți ani  cu UNICEF, OMS, Farmaciștii fără frontiere din Franța, Asociația mediciir fără fropntiere din Belgia, Outrech Moldova din Irlanda etc. În calitate de coordonator științific, anchetator în teren, susținut de către UNICEF a efectuat un studiu foarte amplu pe intregul teritoriu al Republicii Moldova (inclusiv si Transnistria) privind starea alimentara a copiilor de diferite varste si a populatiei adulte. A elaborat proiectul de alimentare a copiilor din Republica Moldova care a permis obtinerea a 2 mln euro din partea Uniunii Europene.  A fost vicepresedinte al Societatii pediatrilor din Republica Moldova. A fost membrul comisiei de atestare a medicilor pediatri din tara. A fost presedintele echipei ministeriale si elaborat primele standarde medicale din Republica Moldova.

    4 monografii ale subsemnatului au fost inregistrate ca Opere Stiintifice iar 3 din ele au fost decorate cu medalia de aur la targul international de carte din Romania (Iasi). A fost membrul colegiului de redactie a revistei „ Buletin de perinatologie”.

    In decurs de doi ani a lansat activitatea si a îndeplinit funcția de expert clinic international, Director de afaceri medicale, profesor universitar al Centrului Spitalicesc Universitar al Mamei si Copilului din Libreville, Gabon, având invitație din partea presedintelui tarii la functiile sus nominalizate.

     Pe parcursul a 10 ani a activat in calitate de director medical, coordonator clinic national de pregatire a cadrelor medicale spitalicesti din Gabon/Africa Ecuatoriala.

                                                                                                     

 Alexandru Voloc cu  colegii







Vizita oficială la președintele Irlandei ( Dublin), Mary Mc Elice, la invitația ei in calitate de pediatru principal împreuna cu feciorul Alexandru junior, in calitate de traducător .







Poza cu directorul Centrului Internațional al familiei și copilului din Paris

 

 

 Interviu în Africa Centrală





Orașul Tiaret din Algeria (Spitalul regional civil din Tiaret, porțile puștiului Sahara), când am lucrat ca medic pediatru- neonatolog.







Membru al catedrei de Pediatrie, semiologie și puericultura a USMF”Nicolae Testemitanu” 1999-2002.











In biblioteca Centrului internațional al familiei și copilului din Paris, cu colegii din Livia, Paris și Maroc.








Ambele sunt din or Franceville, Republica Gabon cind am trecut din Director medical in Coordonator regional de pregatire a cadrelor medicale spitalicesti pentru Africa Ecuatoriala (Coordonnateur regional de formation ), 2013.








Foto cu colegii de grupa de la facultatea de Pediatrie a Institutului de stat de medicina.








    Anii de studenție la una din nunti din or Falești





   




 Anul 4 de medicina, membru al ansamblului de dansuri al Institutului de Stat de Medicina din or. Chisinau.



  



    

Spitalul “Robert Debre” din Paris in timpul stagiunii in domeniul gastropediatriei și renutritiei parenterale.




Alexandru Voloc, poze din  anii de școală






 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu