вторник, 24 октября 2023 г.

 Raisa Plăieșu

Poeta, prozatoarea și traducătoarea

Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și membru al Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova.


    S-a născut la 29 iunie 1960 în satul Valea Rusului, raionul Fălești. Numele adevărat - Pleșca.  În 1983, a absolvit Facultatea de Biblioteconomie și Bibliografie a Universității de Stat din Moldova.  

    Activează ca redactor la Editura „Literatura artistică” și revista „Atelierul”, precum și la ziarele „Viața satului”, „Tainele sănătății”, „Florile dalbe”, redactor-șef al ziarului „Izvorul credinței” al Mănăstirii „Sf. Ap. Andrei”, redactor la revista ”Dumnezeu și savanții”. Este conducătoare a Cenaclului literar-artistic „Auraș-Păcuraș” de la Gimnaziul Nr. 64 din Chișinău, numit apoi Atelierul Literar-Artistic pentru copii și tineret ”Cuvântul”, redenumit Cenaclul literar-creștin „Cuvântul”.

    În prezent, activează ca redactor la Centrul editorial-poligrafic de la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Publică în presă, din anul 1977, peste 800 de articole, schițe, eseuri, povestiri, poezii. Editorial debutează în anul 1988, cu cartea „Дочь лесника” („Fiica pădurarului”) în almanahul „Истоки” (Moscova). În 1989, editează la Chișinău placheta ”Pădurea din suflet”, care face parte din volumul ”Șapte poeți tineri”.

  Scrie și versuri de inspirație creștină, apărute în volumele ”Îngere, îngeraș” (1998) ”Vie Împărăția Ta” (2002), ”De ce plânge lumânarea?” (2003), ”Credința-i calea sufletului” (2012), ”De la șapte ani încoace” (2019) ș.a. ”Calmul cuvântului șoptit, unduirea lui lentă are ceva din însemnele zilelor deloc liniștite, pe care poeta le trăiește, la propriu și figurat”, menționa într-un eseu criticul literar Tudor Palladi.

    Raisa Plăieșu este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și membru al Asociației Bibliotecarilor din R. Moldova. A fost distinsă cu premii literare în țară și peste hotare.

 Cărți publicate:

 

Margareta Curtescu

Poetă, scriitoare, eseistă, critic literar, conferențiar universitar

 Membru al uniunilor de creaţie:membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (2005)
Membru al Uniunii Scriitorilor din România (2007)

    Margareta Curtescu (numele la naștere, Maria Curtescu)  născută la 22 septembrie 1960, satul Hâncești, raionul Fălești, Republica Moldova este un autor, critic literar, conferențiar universitar, eseistă, poetă și scriitoare din Republica Moldova.

    Absolventă a Facultății de Filologie a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (1981). Lector la aceeași facultate. Doctorantura la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (2004) și Dr. în filologie, conf. univ., Catedra de Literatura Română şi Universală, Facultatea de Litere, USARB (din 2006). Redactor la revista bălțeană Semn. A debutat cu placheta Prinsă între clamele speranței, Editura ARC, Chișinău, (1997) . 

Cărți publicate: