четверг, 14 сентября 2023 г.


Zinaida CIORAP (TARLAPAN), 

Medic Obstetrician-Ginecolog


S-a născut la 26 august 1948 în satul Pîrlița, raionul Fălești, în familia lui Leonid și Elena Tarlapan. 
A absolvit 8 clase în satul natal în a.1963, își continuă studiile la școala medie moldoveneasca nr.1 din or.Bălți.

În anul 1966 este admisă la Institutul de Stat de Medicină din Chișinău facultatea curativa specialitatea medicina generala pe care îl absolvește în anul 1974.

După studii activează timp de 13 ani la Spitalul de Urgentă din Chișinău.

În anii 1989-2012 a activat ca medic obstetrician-ginecolog la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Din anul 2012 până în prezent activează ca Medic Obstetrician-Ginecolog, Categorie Superioară, în cadrul Clinicii de Reproducere umană “Repromed”orașul Chișinău.

În iunie 2008 a fost decernată cu Diplomă de merit pentru activitate prodigioasă în domeniul ocrotirii sănătății, responsabilitate și contribuție personală la dezvoltarea și perfecționarea asistenței medicale acordate populației, acordată de Ministerul Sănătății al Republicii Moldova.

Este membru a:

  • Societății medicilor obstetricieni ginecologi din Moldova. 
  • Asociației de reproducere umană din Rusia “РАРЧ”, participări la conferințe din Moscova, Sankt-Petersburg, Kiev, Rostov-pe Don, Cazani 
  • Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (European Society of Human Reproduction and Embriologi (ESHRE)) , participări la conferințe din București, Sibiu, Roma, Viena, Barcelona. 

Hobby- Călătorii, Croitorie, Broderie. 

„Pasiunea pentru medicină vine de la mama, care deseori îmi spunea că o să fiu doctor. Ea era învățătoare de clase primare și, având atât de multă experiență cu copiii, mi-a transmis și mie dragostea pentru cei mici. Am început să fac pregătirile necesare pentru a deveni medic încă din școală. Aveam ore suplimentare de chimie și biologie. Voiam să cunosc foarte bine aceste materii, pentru a nu întâmpina dificultăți la facultate, iar munca și implicarea mea au dat roade. De ce am ales ginecologia? Pentru că eram o fire foarte curioasă. Îmi doream să văd cum are loc acest proces miraculos de aparitie a unei noi vieți. Aveam o feblețe aparte pentru bebeluși, pentru nou-născuți, care sunt atât de firavi și scumpi. Asta m-a făcut să îndrăgesc domeniul dat și să vreau să fac fericite atâtea și atâtea familii”, ne-a împărtășit Zinaida Ciorap.