marți, 15 noiembrie 2022

Satul Pompa

                                             Pompa



 

 





Formarea satului Pompa

      Satul Pompa a fost atestat în anul 1918. Localitatea era situată pe pămînturi bune, cu păşuni mănoase, ce se aflau în proprietatea moşierului Borş. În acest loc, proprietarul avea o casa mare, împrejmuită de o livada deosebită. În locul unde se află si azi fîntîna publică a satului, în preajma casei lui Ivan Cupcic, a fost instalată pe atunci o pompă manuală de apă, destinată pompării apei într-un recipient mare pentru adăparea animalelor.  De aici a şi provenit denumirea localităţii Pompa. 
      În curtea proprietarului Borş a fost construită prima şcoală pri-mară din localitate. Datorită faptului că pămînturile erau roditoare şi de bună calitate, au început să migreze şi să se stabilească cu traiul oameni din alte localităţi. Primele familii ce au poposit au fost fami-liile lui Procopii Bulîga, familia Jocot, familia Dubciac. Toţi au venit din satul Tăura. Astfel, satul a început să crească şi să se dezvolte mai intens.
      În anul 1941 în satul Pompa a fost organizat colhozul, ce a fost condus de către Ceglei Feodosii, iar în 1948 colhozul Pompa a fost condus de către Paraşciuc Timofei, fiind urmat de către Tazinţev Semion în 1949.
      În anul 1952 în colhozul Pompa au mai intrat 2 sate: Suvorovca şi Pervomaisc, iar conducătorul colhozului extins cu denumirea „Suvorov” a fost Gucovschii Igori.
      Astfel, unind trei colhozuri mici, a apărut unul mai mare, care avea rezultate mai bune de recoltare a produselor agricole. Această perioadă poate fi considerată drept o perioadă de dezvoltare intensă a localităţii.
    Colhozul „Suvorov” a fost condus de mai mulţi conducători:
1954 – Mirovschii Ivan
1956 – Blohin Alexei
1960 – Cechin Andrei
1968 – Tampei Constantin
1971 – Muntean Mihail
1979 – Моţpan Dmitrii
1985 – Goracioc Victor .
    În anul 1993 Colhozul „Suvorov” a fost reorganizat într-un colhoz agricol numit  „Suvorov”.
    În anul 1998, colhoz agricol  „Suvorov” a fost transformat  într-o cooperativă de producție agricolă numită  „Suvorov”.
     În anul 2000, cooperativa agricolă de producție „Suvorov” a fost desființată și a apărut întreprinderea agricolă SRL Agro-Pompa-Prim.

     S-au format două întreprinderi agricole: SRL Agro-Pompa-Prim - conducător Victor Ivanovici Gorachioc; Economia țărănească - liderul Derevenco Vladimir Nikolaevici.  

În anul  2000 mai multe familii şi-au creat gospodării ţărăneşti private. Satul Pompa raionul Făleşti  este situată la nord vestul Republicii Moldova  la distanța de 39 km. de centrul raional Fălești, de 18 km. de orasul Balti si de 25 km. de la gara Balti.
 
    Pe teritoriul comunei se află: primăria, gimnaziul Pompa, Căminul Cultural, sala de ceremonii, biblioteca publică, punctul medical, punctul de achiziționare a laptelui, grădinița, o unitate comercială, oficiul poștal, Monumentul eroilor căzuţi în cel de-al doilea război mondial, Biserica ortodoxă „Acoperămîntul Maicii Domnului”. Satul Pompa este conectat la o conductă de gaz, telefonie, internet, funcţionează apeductul sătesc, circulă regulat autobuz.












Casa de constructie moderna

Viața în colhoz

















































 

Primăria comunei Pompa 

  

Oficiul poștal

 O unitate comercială  








Punctul medical 














Apeductul sătesc. Lansare în anul 2011













Conductă de gaz. Lansare în anul 2008



















GIMNAZIUL POMPA

    Putem urmări istoria Gimnaziului Pompa din anul 1934. Chiar și atunci era o școală primară (1-4 clase). Clădirea acestei școli era situată pe locul curții gospodăriei lui Bernaz. Lecțiile erau predate în limba română de un singur profesor, un român de etnie.

   Din anul 1940, școala și-a continuat activitatea sub regimul sovietic. Educația la școală a fost predată în limba rusă de doi profesori: Iacov Grigorievici și Alexandra Afanasieva. Școala este găzduită într-o fostă moșie panoramică (acum este clădirea depozitului central al SRL Agro-Pompa-Prim).

   În timpul Războiului Mondial, autoritățile din sat s-au schimbat de mai multe ori, dar școala și-a continuat activitatea. Moșia fostului domn a fost distrusă, prin urmare, a trebuit să studiez în case particulare, schimbând adesea clădiri.

   Abia în anul 1954 a început construcția unei clădiri speciale pentru școală. Școala a fost construită din cărămizi de lut cu mare ajutor al sătenilor. Primul director al școlii a fost Coliada Nicolai Luchici.

   În anul 1963, o tânără de 19 ani, Valentina Ivanovna Stațenco, a venit să lucreze la școală. Directorul școlii atunci a fost Nicolai Illarionovici Melinic. Sub conducerea lui a lucrat deja o întreagă echipă de profesori: Melinic Valentina Ivanovna, Parashciuc Zoia Vasilievna, Stațenco Valentina Ivanovna. De atunci, Valentina Ivanovna, era deja pensionară, dar încă a lucrat la școala noastră.

   Pe teritoriul școlii  locuia un cal Caștan. Erau puține mașini în acel moment, așa că Kaștan a ajutat profesorii cu livrarea de mâncare din oraș.

   Timp de mulți ani, școala a lucrat sub îndrumarea directorilor: Coinov, Tampei, Șchilniuc.

   În anul 1972, Cazacova Acsenia Stepanovna a venit să lucreze la școală, și a devenit directorul școlii. Școala veche era în paragină, așa că a fost demolată. A mai rămas o singură școală (4 clase), care a fost construită în anul 1969. Nu erau destule clase, așa că au decis să renovăm vara fosta clădire administrativă (1973). De atunci, această clădire a fost gimnaziul satului Pompa.

   Din anul 1999, Nina Anatolievna Dubceac a devenit directorul școlii. În acest timp au avut loc multe schimbări: ambele școli au fost reparate, la școala unde învață copiii din clasele 1-4, s-au schimbat ferestrele și ușile, s-a schimbat mobilierul, s-au achiziționat calculatoare, s-a făcut o clasă de informatică. Deschisă, o cantină în care au fost create pentru copii toate condițiile de igienă și alimentație.  

   În prezent, directorul gimnaziului Pompa este Valentina Vladimirovna Matronici. Și-a început cariera de director gimnaziului în anul 2015. Până atunci, Valentina Vladimirovna a lucrat ca profesoară de limba engleză și rusă la aceeași școală. În cei șapte ani de conducere, ea a realizat:

 2017 - Au fost achiziționate 3 plăci magnetice pentru gimnaziu (ajutor de la raion), 3 laptopuri (de la Minister), în două clase primar s-a așeazat linoleum și  au pus jaluzelele pe ferestre.

 2018 - Achizitionatе 11 tablete, 9 monitoare, geamuri schimbate (5-9 cl.) și ușa de la intrare.  În fața școlii este o placă de pavaj. În același an, sala Casei de Cultură a trecut în proprietatea gimnaziului Pompa. Acoperișul a fost înlocuit, au făcut o reparație majoră a sălii de sport,  sistemul de incalzire schimbat.

2019 - Achiziționarea unui videoproiector, dulapuri petru cărți  în sala profesorilor  și în fiecare clasă (5-9 cl.)

2021 - Au fost efectuate lucrări de construcție pentru întărirea fundației clădirii, trotuar actualizat în jurul clădirii, acoperișul deasupra verandei a fost reparat, s-au așezat plăci pe veranda gimnaziului și a fost reparată fațada clădirii gimnaziului (cl. 5-9). 

    Gimnaziul participă la olimpiade la diferite materii. Copiii din satele Pompa, Suvorovca și Pervomaisc primesc educație în gimnaziul nostru. Desigur, ca în fiecare școală există copii, de care profesorii noștri sunt mândri.                           




Prima clădire nouă școalii – 1956     








Gimnaziul de astăzi, clasele 5-9 (înainte de renovare)








Grădinița satul Pompa









 Casa de Cultură și Agrement

   Casa de Cultură a satului Pompa a fost construită în anul 1973. Tineretul s-a bucurat, pentru că fostă clădire a clubului era mica și nu permitea evenimente ample, sărbători mari, precum și întâlniri ale locuitorilor satului Pompa.

   În anul 2019, sala Casei de Cultură a fost trecută în proprietatea Gimnaziului Pompa pentru o sală de sport, iar Primăria a alocat  o sală pentru evenimente (în clădirea Primăriei). În acest moment, șeful Casei de Cultură este Cechin Svetlana.

    În anul 2019, Casa de Cultură a satului Pompa, biblioteca publică comunală și clubul satului Suvorovca au fost comasate. Acum suntem Centrul de Cultură și Agrement a comunei Pompa. 

    În anul 2021, sediul Căminului Cultural a fost renovat, au fost schimbate ferestrele și ușile. S-au instalat aparate de aer condiționat iarnă-vară și o perdea pentru scenă etc.

  Tinerii sunt foarte puțini, deoarece la activități participă și elevi de la Gimnaziul Pompa.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu