joi, 13 iulie 2023

Istoria satului Făleștii Noi

 Făleștii Noi

Este un sat (comună) din raionul Fălești. Din componența comunei  fac  parte  2 localități  -  Făleștii Noi (sat-reședință) si Pietrosul Nou. Comuna are o populație de 2113 locuitori și 785 gospodării. Satul are o suprafață de circa 1,04 km patrați, cu perimetru de 4,81 km. Localitatea se afla la distanta de 2 km. de orasul Fălești si la 126 km.de Chisinău. Satul Făleștii Noi a fost menționat documentar in anul 1913. Structura etnică: moldoveni, rusi, ucraineni, romăni. Pentru prima dată despre sat se pomenește in anul 1913. 

Pâna in anul 1917 in apropiere de Fălești pe coastele dealului (lânga satul de azi) au apărut primii locuitori ai viitorului sat. ACEȘTEA AU FOST- Conoval Fiodor, Vasilov Mihail, Pilipețchii Mihail, Ilașcu Ion ș.a. Primii locuitori ai satului au venit din Sus (cum se spunea atunci) partea de nord a Moldovei in căutarea pământului liber. In anul 1914 primii locuitori și-au injghebat niște bordee sub deal, pe moșia boerului. Ei argațeau aici pe moșie. Insa trecu cam vre-un an și boerul, banuind că aceștia cu așezările lor strică pășunile, îi alunga pe țărani. Aceștea pleacă la primarul orașului Fălești și îi cer invoirea de a rămânea pe acest loc și capătă invoirea să rămâna, dar în schimb să plăteasca pentru loc și roada căpătată de pe lotul personal al țăranului, să fie dată în parte boierului. În afara de aceasta pământul boerului să-l lucreze ca argați.Condițiile pentru țărani erau grele, insă țăranii sunt nevoiți să-și întrețină familiile. Iata ce povestea locuitorul satului din Fălestii Noi,.. in trecut kolhoznik-pensionar Pilipețchii Mihail -  „Grea era viața noastră pe atunci. Familia noastră era numeroasă, eu aveam 14 ani, insă la școală nu invățam, deoarece la școală trebuia să plătești o sumă mare de bani. In afară de aceasta copiii de țărani argați in aceste școli nu invățau, adică nu se primeau la invățătură și deaceea eram nevoiți să muncim cu tata din zori până noaptea târziu. S-au schimbat timpurile: Puterea Sovietica ne-a făcut și pe noi fericiți. Acuma avem de toate, numai pace să fie. Copiii ne-au crescut, toți s-au căsătorit, toți muncesc in colhoz, iar noi cu baba trăim și ne bucurăm de viața de azi, de nepoțeiii noștri, care nici odată nu vor vedea și ști, ceea ce am retrăit noi buneii”.

 Satul Făleștii Noi după spusele d.Bezruciac Domnica provine de la orasul Fălești, care in trecut aparținea boerului Făleșteanu. Iată ce povestea locuitorul satului Mudreac Vasile: -  „Trecea satul nostru din mâna in mâna, adica de la un boer la alt boer, dar infățișarea satului era aceiași iar soarta țăranului era tot mai grea”. Locuitorul satului Ilașcu Ion in vârstă de 97 ani povestea – „Mult timp a gemut satul nostru sub jugul boerilor români, chiar și apa din fântâini o plăteam. Pentru păscutul vitelor tot plăteam, asupritorii români ne lăsau numai aerul fără plată. Noi țăranii eram necărturari si deaceea eram amăgiți la tot pasul de către boieri”. In anul 1940 pentru prima dată la conducere in sat a fost pus un om din rândurile țăranilor ca președinte a sovietului sătesc d. Rusu Petru, iar secretar d. Sanduleac Kiril. Amândoi moldoveni iar cunoștințe aveau numai de 4 clase. În vremea de acum la postul de președinte al sovietului sătesc nu mai stau oameni cu 4 clase, ci oameni cu studii medii ori speciale, iar la postul de președinte al colhozului se aleg oameni cu studii superioare. Da, țara noastră dispune în prezent de cadrele trebuincioase. In lupta cu neștiința de carte a biruit știința – povestește locuitorul satului Tomașevschii Dmitrii.

Monumentul eroilor căzuți pe front în cel de-al doilea război mondial.

Monumentul eroilor căzuți pe front în cel de-al doilea război mondial a fost construit la cimitirul din satul Făleștii Noi, în anul 1990. Primul monument se afla în centrul satului lîngă Sovietul Sătesc pe atunci, însă pe acest teritoriu de pământ au decis să construiasca casa de cultură, de aceea a fost demolat și construit altul pe teritoriul cimitirului. La construcția monumentului o buna parte de bani s-au alocat din bugetul Sovietului Sătesc,  pe atunci primar fiind d. Alexandru Fusa și restul lumea din sat au contribuit care și cu cât au putut.

                                                   Cele mai importante instituții sociale:

Primăria   -   anul fondarii 1968

Primari: 

- Turcanu Vasile

Malenchi Valentin

- Rusnac Ana

Fusa Alexandru

Gligor Alexei

Antonciuc Anatolie

Bejenari Vladimir  (în prezent)

Gimnaziul - anul fondarii 1961

Directori:

- Viniar Alecsandru

- Gasnaș Andrei

- Păcalău Dumitru

- Jitari  Ion (în prezent)



 




Oficiul  poștal  -  anul fondarii 1975 


șef Popei Eugenia, in prezent

șef d-na Rurac Ana.

  



Punctul medical  - anul fondării 1958


șefa d-na Gheorghiță Maria,

 -din anul 1960, șefa d-na Păntescu Tatiana.

- din anul 2013activeaza in  cladire nouă cu tineri specialiști.

 






Gradinița  - s-a construit in anul 1964

Directori:

- Colesnic Vera

- lașco Nina

- Turtureanu Lidia

- Popov Vera

Din anul 2016  pâna în prezent director IET, d-na Popovici Diana.

 



Cooperativa  agricolă de producție CAP „ Consătenii”  - fondată in anul 2000   

Sef Gligor Alexei, in prezent șef d.Gligor Ion.

Palatul  de cultură s-a construit in anii  2000-2003 

 

Biserica  s-a construit in anul  2005  ,  părinte d.Spataru Andrei. 


 







Colectivul folcloric Izvoraș, conducător artistic d.Emil Coliban ,  care a activat la Făleștii Noi mai mult de doua decenii, fiind astfel bine  cunoscut nu numai in raion, dar și la nivel național și internațional. Din 2004 acest colectiv nu mai activează.

Sursa de informare  -  Alexandru Fusa, fost președinte al sovietului sătesc Făleștii Noi.

A elaborat materialul – Ala Grigoreț, bibliotecar BPT Făleștii Noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu