Fiodor Mihail BUMBAC,
pedagog, primul director de școală, originar din s.Pîrlița
S-a născut la 12 decembrie 1930 în satul Pîrlița, raionul Fălești, în familia lui Mihail și Maria Bumbac.
Frecventează școala primară (4 clase) din localitate în anii 1937- 1941. După aceasta pleacă în orașul Bălți la liceu, dar absolvește doar o clasă, se începuse războiul.
După terminarea războiului în anul 1945, merge în satul Mărăndeni raionul Fălești și învață clasele a V, VI și a VII. Apoi revine în orașul Bălți la școala nr.1 unde absolvește școala medie, clasele a VIII, IX și a X.
După absolvirea școlii medii, în anul 1951 este admis la Institutul învățătoresc din orașul Bălți, care a fost deschis în iunie 1945 (de aici pornește istoria Universității de Stat „Alecu Russo”). Institutul sus numit era amplasat într-un singur bloc de studii al clădirii fostului Liceu de fete „Domnița Ileana” (actualul bloc de studii nr.1 de pe strada Pușkin), unde studiază 2 ani.
În august 1953 este angajat ca învățător de fizică și matematică la școala medie din satul Gorești raionul Nisporeni și este eliberat în octombrie 1954 în legătură cu înrolarea în rândurile armatei sovietice. Timp de patru ani slujește în forțele marine din orașul Sevastopol, până în anul 1958.
După întoarcerea din armată, în același an, este înmatriculat la Institutul pedagogic (reorganizat în anul 1953 din Înstitutul învățătoresc) unde studiază timp de 4 ani prin corespondență și absolvește în anul 1962. Paralel cu studiile prin corespondență se angajează ca învățător la școala din satul Hiliuți raionul Fălești unde activează timp de 1 an și trei luni. Mai apoi își începe activitatea la școala medie din satul natal Pîrlița ca pedagog la clasele primare 1-4 în sectorul ”Varșava”, predarea în limba rusă.
În august 1961 este numit director al școlii din Pîrlița și activează în această funcție timp de 6 ani, până în august 1967, iar mai departe activează ca învățător de matematică în aceeași școală. În august 1969 este transferat ca director adjunct pe instruire (șef de studii) și activează în această funcție timp de 22 de ani, până în ianuarie 1992 când este eliberat în legătură cu atingerea vârstei de pensionare.
A fost decernat :
- În 1960 cu Diplomă de recunoștință pentru buna organizare a muncii educaționale;
- În 1968 cu Diplomă de recunoștință pentru realizările în activitatea didactică și educațională;
- În 1971 cu Diplomă de recunoștință pentru participarea la recensământul populației anului 1971 din întreaga Uniune.
La întrebarea ce v-a determinat să deveniți învățător, Domnul Fiodor Mihai ne-a răspuns că nu a plănuit nici odată să devină învățător. Tatăl său, Mihail Bumbac, dorea ca fiul său să facă studii să devină comerciant. Dar după cum pe acele vremuri prin apropiere (deoarece nu dorea ca fiul să plece tare departe) activa doar Institutul pedagogic din orașul Bălți l-a dus să studieze la această instituție, ca să aibă studii superioare, în domeniul matematicii, care are legătură apropiată cu comerțul. ”Dar nu regret deloc că m-am făcut învățător, a fost o alegere reușită. Toată viața am activat în școală și am educat zeci de generații. Sunt mândru de rezultatele mele în domeniul educației. Mă bucură mult faptul când aud despre persoane cu reușite remarcabile în diferite domenii din localitatea noastră care au fost elevii mei”, ne relatează Domnul Fiodor Bumbac.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu