Curriculum Vitae
21 martie 1939: născut în comuna Călinești, jud, Bălți, Basarabia, într-o familie de țărani.
Decedează: 31 martie 2016, Chișinău
Statul social: căsătorit, 3 copii.
Formarea:
1946 -1953: Școala medie incompletă, comuna Călinești, jud. Bălți.
1953-1955: Școla de Comerț și Culinărie, Chișinău.
1955-1957: Activează timp de doi ani în sfera deservirii publice, Chișinău.
1955-1957: Urmeaza clasele VIII-X (școala serală), Chișinău.
1957-1961: Studiază la Colegiul de Arte Plastice Alexandru Plămădeală (fosta Școală Republicană de Arte Plastice), Chișinău.
1962-1967: Studii, Academia de Pictură, Sculptură și Arhitectură „I. E. Repin”,clasa profesorilor A. Pahamov, V. Zvonțov, Sankt-Petersburg (fost Leningrad).
Consacrarea:
1958: Debutează cu ilustrații la revista „Noi”, Chișinău.
1961: Debutează cu ilustrații la romanul lui A. Serafimovici „Torentul de fier”, Chișinău și la Expoziția „Septenalul în acțiune” desfășurată la Moscova.
Activitatea profesională:
1968: Participant la numeroase manifestări artistice organizate de Ministerul Culturii, UAP și alte organizații afiliate să promoveze artele plastice.
Inclusiv a realizat:
- Ilustrații de carte și s-au tipărit peste 100 de titluri;
- Lucrari monumentale în 9 foruri publice din Republica Moldova;
- 7 steme distincte, inclusiv Stema de Stat a Republicii Moldova;
- 13 embleme;
- 13 Afișe;
- 10 creații vexiologie, inclusiv Drapelul de Stat ți Drapelul Municipiului Chișinău;
- Autor al proiectului de monument Poetul Anonim;
- A realizat numeroase opere-pictură de șavalet.
1986: Sălile galeriei de artă a UAP, Odesa;1999: Centrul Expozițional ,,Constantin Brâncuși”, Chișinău. A expus peste o mie de lucrări din diferite genuri: artă grafică de carte și de șevalet, artă monumental- decorativă, artă heraldicii.2000: „Eminescu în arta plastică”, Ambasada României în Republica Moldova, Chișinău.2009, martie: Biblioteca Națională.2009, octombrie: Centrul Expozițional „Constantin Brâncuși”, Chișinău.
1990: Laureat și autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, la care au participat 100 de concurenți cu 130 de lucrări.
Alte activități culturale/științifice:
1968-1968: Redactor artistic principal la Editura „Cartea Moldovenească”, Chișinău.
1969: Profesor la disciplinele de specialitate la Școala orășănească de Arte Plastice pentru copii „A. V. Șciusev”, Chișinău.
1993: Cercetător științific, Institutul Patrimoniului cultural al Academiei de Științe a Moldovei, Chișinău.
Premii/distincții/titluri onorifice:
1988: Laureat al Premiului Național, Republica Moldova.
1996: Maestru al Artelor din Republica Moldova.
1999: Premiul UAP RM ,,Pentru întreaga creație”, Medalia guvernamentală ,,Mihai Eminescu”.
2009: Școlii de Arte Plastice din or. Fălești i-a conferit numele ,,Gheorghe Vrabie”.
2010: Ordinul Republicii, Cetățean de onoare al mun. Chișinău.
Gheorghe Vrabie (n. 21
martie 1939, Călinești, județul Bălți – d. 31 martie 2016, Chișinău)
a fost un artist plastic, grafician din Republica Moldova,
autorul Stemei de Stat a Republicii Moldova, al Stemei și al Drapelului
municipiului Chișinău, al valutei naționale și a fost supranumit
"Tatăl leului moldovenesc”.
Studii:
Școala Republicană de Arte Plastice „I.E. Repin”, Chișinău 1956-1960. Academia de Arte Plastice, facultatea de arte grafice, Sankt- Petersburg, 1961-1967.
Experiență:
A activat în calitate de profesor la disciplinele de specialitate la Școala de Arte pentru copii „A. Sciusev”, a 1967-1968;
A exercitat funcția funcția de redactor artistic principal la Editura „Cartea moldovenească” a. 1968-1970;
A fost ales de mai multe ori membru al Comitetul de conducere al UAP;
Este membrul Comitetului pentru Premiile Naționale din 1998;
Este colaborator științific în cadrul Institutului Studiului Artelor ASM din 1993.
Activitatea profesională:
Activează în domeniul artelor graficii de carte și de șavalet, artei monumental-decorative, artei heraldicii și cercetării științifice în domeniul teoriei și istoriei artei;
A realizat prezentare grafică a lucrărilor de origine folclorică a peste o sută de cărți ale autorilor literaturii naționale (M. Eminescu, I. Creangă, V. Alecsandri, B. P Hașdeu), contemporane (V. Vieru, S. Vangheli, V. Vasilache, I. Druță, P. Boțu, L Damian, D. Matcovschi etc.) și clasice, la operele autorilor literaturii universale (D. A. Dante, R. M. Rilke, P. Valery, C. Baudelaire, A. Cehov, V. Maiakovski, Kobo Abe, O. Iosseliani etc.).
A realizat cicluri de artă grafică de șevalet ,,Oamenii satului” (tehnică guașă): „Hipismul, Orașul contemporan” (tehnică acvaforte hașurat și acvatintă).
A realizat mozaicuri pentru Casele de cultură din localitățile Anenii Noi, Gura Galbenei, Cornești, precum Școala sportivă-internat din Tiraspol, pentru Izvorul Fântâna Doamnei din satul Călinești.
O frescă în tempera pentru Primăria or. Ungheni.
A elaborat Stema de Stat și Drapelul R. Moldova, Stema și Drapelul municipiului Chișinău. Emblema Curtea Supremă de Justiție. Simbolica și atributica Departamentului Vamal. Emblema și Drapelul liceului ,,Gh. Asachi”. Emblema și Drapelul clubului tineretului ,,Estudiantina”. Emblema Clubului Republican Sportiv ,,Olimpia” - lucrări aprobate, confecționate în material și implementate.
Activitatea expozițională:
A participat la numeroase expoziții de grup în țară și peste hotare. A organizat la Chișinău șapte expoziții personale, dintre care expoziția jubiliară organizată la Sala centrală a UAP, care a cuprins peste o mie de lucrări din toate genurile de activitate, perioada martie-aprilie, 1999.
A expus lucrările în cadrul expozițiilor personale la Odesa, 1986. Moscova, 1991, Iași, Galeria de Artă „Casa Cărții”, septembrie, 2021. Muzeul Național Secuescu din or. Sf. Gheorghe, jud. Covasna, 2002. Centrul de Cultură „Miron Cristea”, or. Miercurea Ciuc, jud. Harghita, 2023.
Premii:
Premiul I la concursul organizat de UAO din Federația Rusă și Academia de Arte din Sankt Peterburg pentru gravura Patrula (acvantină) 1964.
Premiul II la concursul republican Arta Cărții pentru coperta și ilustrațiile la cartea Povestea lui Harap Alb (lucrare de licență)1968.
Diplomă de gradul II la concursul Unional Arta Cărții pentru Antologia Cu lira nordică, de A. S. Pușchin, 1969.
Premiul I la Concursul național pentru elaborarea actualei variante a Stemei de Stat, 1990.
Titluri:
Maestru în artă, 1996;
Laureat al Premiului Național, 1988;
Laureat al Premiului pentru Excelență al UAP (opera omnia), 1999.
Decorațiuni:
Set de patru Medalii M. Eminescu (N 52), 1999 confecționat 100 de exemplare. Medalia M. Eminescu confecționată 100 de exemplare, oferită de Banca Comercială Română, 1999. Medalia guvernamentală M. Eminescu, 2000.
Publicații:
A elaborat și a publicat mai multe eseuri în domeniul teoriei și istoriei artei, referitoare al procesului creator actual.
A scris trei monografii de proporții, fiecare a peste 250 de pagini, publicate parțial în presă periodică de la Chișinău și din România:
Simbolismul heraldic din Moldova;
Pictorul Aurel David - timpul, artistic și opera;
Arta graficii de carte și șevalet din R. Moldova.
Informații suplimentare:
În anul 1981 la editura Literatura artistică din Chișinău a fost publicată monografia „Gheorghe Vrabie”, scrisă de Olga Voronov, critic de artă din Moscova. Ediție bilingvă, o sută de pagini, 80 de reproduceri monocrome și policrome. Lucrările sale se află în colecțiile de stat și particulare din Chișinău, Sankt Peterburg, Moscova, Iași, Budapesta, Plovdiv, Filadelfia, Washington, Smolensk, Alma-Ata etc.
Lucrările au fost publicate în multiple reviste și antologii de specialitate la Chișinău, București, Moscova, Sofia.
În 2010, Gheorghe Vrabie a fost decorat cu cea mai înaltă decorație de stat a Republicii Moldova, „Cavalerul Ordinului Republicii”.
În incinta BPR „Mihai Eminescu” din Fălești, duminică, 24 martie 2019 a fost organizată o activitate de comemorare a celor 80 ani de la nașterea marelui plastician, grafician și poetul Gheorghe Vrabie. Genericul acestei activități a fost „Gheorghe Vrabie - prin el a lucrat divinitatea”, au venit oameni dragi și apropiații marelui maestru: fiica Georgeta, fratele Victor, sora Eugenia Holban, rudele Natalia Ghenadie Vrabie și vecina plasticianului, Larisa Zamari.
În raionul Fălești, două instituții poartă numele marelui maestru grafician Gheorghe Vrabie: Școala de Arte Plastice din Fălești și liceul din Satul Călinești.
REFERINȚE BIBLIOGRAFICE:
- Vrabie, Gheorghe. Aurel David. Timpul, artistul și opera / Gheorghe Vrabie . Chişinău : Cartea Moldovei, 2004.-115 p.
- Vrabie, Gheorghe. Simbolica / Gheorghe Vrabie. ─ Chişinău : Î.S.F.E.-P "Tipografia Centrală", 2011.- 208 p.
- Воронова Ольга. Георге Врабие / Ольга Воронова.- Кишинев: Литература артистикэ, 1981.- 95 c.
4. Disponibil: https://www.zdg.md/stiri/stiri-sociale/a-decedat-gheorghe-vrabie-autorul-stemei-nationale-si-a-leului-moldovenesc/.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu