среда, 6 июля 2022 г.

Gheorghe Păun

    
 Gheorghe Păun 

S-a născut în luna aprilie 1848 orașul Fălești și a decedat la 19 august 1875 to în orașul Fălești,  poet, el a făcut carte la Mănăstirea Frumoasa, apoi a fost solist în corul Catedralei din Chișinău (1866-1870), cântăreț de strană la parohiile din Obreja, Iași și Fălești (1870-1875). Ne-a lăsat moștenire un manuscris care cuprinde 166 de poezii lirice, menționând pe foaia de titlu: „Cartea aceasta este a smeritului scriitor și singur socinitor Gheorghe Păun, 1868”.
 

„Majoritatea scrierilor sale sânt compuneri în stil popular (uneori tratând motive sociale distincte) sau prelucrări ale unor texte folclorice (Frunză verde peliniță, În oraș para se varsă, Frunză verde trei granate, În zadar alerg pământul ș. a.). Dispărut de timpuriu din viață, nu și-a putut valorifica deplin capacitățile creatoare” (Literatura și arta Moldovei).

     Academicianul Ștefan Ciobanu, autorul monografiei Basarabia, editată în 1926 la Chișinău, scrie despre acest poet stins din viață la vârsta de 26 de ani, înhumat în localitatea sa de baștină: „Nouă ne sânt scumpe aceste poezii, pentru că în ele se oglindește trecutul trist al nostru, al basarabenilor, trecutul, când sufletul încătușat în lanțurile culturii străine nu-și putea cânta nici bucuria, nici bucuria, nici durerea.

Nouă ne sunt scumpe aceste poezii copilăreşti pentru că ele sunt rupte din sufletul poporului românesc, pentru că ele ne amintesc de un moment din viaţa noastră.

Pentru un prizonier eliberat, floricica lui, crescută de el în temniţă, îi e scumpă şi atunci, când el se află într-o grădină cu flori. De aceea noi nu-l vom uita pe Păun”.

     A te pătrunde cu adevărat de sensul acestor cuvinte este totuna cu a înţelege ce înseamnă şi cât valorează un poet în Basarabia…

„O ţară fără poeţi se aseamănă cu o hartă fără fluvii”, mărturisește Iurie Colesnic în primul volum al lucrării Basarabia necunoscută (ajunsă la volumul 8), unde îl prezintă pe Gheorghe Păun.

„Și dacă cineva își închipuie că Basarabia, în secolul trecut nu a avut poeți, greșește…”.

       Bibliografie:

1.      COLESNIC, Iurie. O ţară fără poeţi se aseamănă cu o hartă fără fluvii. In: Magazin bibliologic. 2008, nr. 1-2, pp. 108-109. ISSN 1857-1476.

2.      LOCALITĂȚILE REPUBLICII MOLDOVA : itinerar docum. – publicistic il. / Fundația „Draghiștea”; Valerian Cobanu, Ion Domenco, Victor Dragoș; Alcăt. Victor Ladaniuc, Tudor Țopa; coord. șt.: Vlad Ciubucciu,: . – Ch. : „Draghiștea”, 2006. („Bonus Offices” SRL) Vol. 6. Dre – G. 2006. - p. 225-226.

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий