luni, 19 septembrie 2022

Satul Izvoare

Izvoare

     Satul  Izvoare se intinde pe o suprafaţă de 2,17 km2, este asezat în partea de sud-vest, la o distanţă de 21km de centrul rational Făleşti, 55 km de de la oraşul Bălţi, 19 km de punctul vamal Sculeni şi 145 km de oraşul Chisinău. Are ca vecini satele Risipeni, Bocşa, Horeşti, ce se află în partea de nord-vest, satul  Scumpia , ce se află în partea de nord, şi Hrubna  Nouă –în partea de sud . La sud-est cele mai apropiate localităţi sunt satul Stolniceni şi Cerepcani din raionul Ungheni. În partea de nord, la o distanţă de 4 km de sat, trece calea ferată. Satul se află pe un povârniş cu înălţimea de circa 200m, întretăiat de râpi şi vâlcele. În centrul satului se află un izvor puternic, cu un debit de apă de până la 100 tone în 24 ore. În anii 2002-2003 acest izvor a fost recontruit graţie unui proiect câstigat la SOROS Moldova şi după reconstrucţie debitul de apă a crescut de 6 ori şi a fost conectati la apă instituţiile social culturale. Recent izvorul a fost renovat  în  cadrul proiectul „Izvorul Bunicilor”.        

Datorită acestui proiect  izvorul de la care se alimentează aproximativ 480 de gospodării cu apă potabilă a fost amenajată cu bănci, scaune, un havuz, teritoriul este îngrădit, iar izvorul reconstruit. Denumirea satului provine de la acest izvor puternic de la care se aprovizionează satul cu apă.  Anual, la 14 octombrie, la izvoare se sărbătoreşte Hramul satului. Primele aşezări omeneşti au fost întemeiate în jurul izvorului în anul 1610. Pe vremea domnitorului Moldovei Constantin Movilă (1607-1611) pământurile satului nostru aparţineau boierului Ion Bantoş, ca să-şi lucreze pământul boierul Bantoş aducea oameni din alte părţi. Şi iată că unii din aceşti oameni s-au statornicit în jurul izvorului, unde şi-au construit şi case. Multă vreme a trecut pînă s-a format satul. La 1817, de exemplu aici erau doar 67 de gospodarii, formate numai din barbate. La 1870 în satul nostrum locuiau 239 de barbate şi 225 de femei. El se dezvolta mult mai rapid ca satele vecine Bocşa şi Risipeni judeţul Bălţi, volostea Sculeni. Ion Bantoş la Izvoare şi Risipeni posedă 1465 de destine (o desetină -1,09252 a hectarului). Bantoş a stăpânit pământurile Izvoarei din tată în fiu, până când soţia lui Dumitru Bantoş, nefiind în stare de a stăpâni pământurile, vinde moşia moşierului moscovit Dumitru Mirschii. La începutul sec.xx D.Mirschii îşi contrueşte în sat curte cu două nivele, moară şi clădiri pentru depozite. În anii 1902-1907 el construeşte biserica ,,Sfântul Dumitru,, din marginea satului. 










 În  partea de nord- vest o traseului Izvoare –Bocşa. În anul 1918 curtea a fost dărămată ţărani. La recensamântul din 1940 moşierul  D.Mirschii  avea 80 de ani. Soţia lui a fost Andrieş Maria a avut un fiu de 19 ani(Petru) şi o fică de 14 ani (Ecaterina) născuţi în satul izvoare. Datorită  moşierului Mirschisatul nostrum era mai dezvoltat cultural şi social faţă de satele vecine. În 1941 Izvoare era centrul comunei, în component căriea întrau 7 sate, aici era sediul primăriei. În component ei intrau: Izvoare cu 897 locuitori şi 356 gospodării.Vrăneşti, Risipeni, Bocşa, Unteni, hrubna nouă, Horeşti. Din 1949 şi până în anul 1959 în sat era colhozul ,,25 de ani ai RSSM,,.      Din 1959 şi până în 1996 satul Izvoare a intrat în componenţa gospodării agricole ,,Ceapaev,, condusă de Nicolae Andrei Moldovanul şi apoi de Vasile Andrei Ursachi, în care mai intrau satele Risipeni şi Bocşa, cu sediul cârmuirii şi Sovietului  sătesc la Risipeni. Colhozul ,,Ceapaev,, obţinea rezultate remarcabile şi a fost decorat cu ordinul ,,Insigna de Onuarie”. 




Satul Izvoare dispune de o şcoală Gimnazială.




Grădiniţă de copii









Casă de cultură şi bibliotecă 











Poştă











Oficiul medicilor de familie









Biserica nouă din centrul satului cu hramul ,,Acoperământul Maicii Domnului”









     Clădirea şcolii a fost contruită în anul 1968 pentru intruirea a 640  de elevi. În prezent aici învaţă 126 elevi. Grădiniţa de copii a fost dată în explatare în anul 1980 şi este prevăzută pentru 160 de copii. În prezent o frecventează 80 copii. Casa de cultură a fost înălţată la sfîrşitul anului 1958, iar după unele date -1962. În anul 2006 aici s-a efectuat o reparaţie în stil european, s-au cumpărat şi instrumente muzicale. Pe teritoriul satului activează trei biblioteci: Biblioteca adulţi ,biblioteca filiala copii, biblioteca şcolară. Pe timpuri, în satul nostru, pe lângă izvorul de unde şi provine denumirea, existau circa 130 de fântâni . Aatăzi sunt cu mult mai multe.

      Sunt la noi mai luminate sate

      Mai frumoase, mai bogate.

      Dar ca satul meu anume

      Nu există-n astâ lume.  

  Bibliografie:

     Izvoare din izvoare/Vasile Rotaru. -. : ,,Ericon,, SRL, 2011.-150P

    


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu